Kender du det, når du lige har været inde på en hjemmeside og kigge på sko, hvorefter der dukker reklamer op alle vegne, om lige netop det par sko du trykkede ind på? Det skyldes at din IP-adresse og trafik på nettet er offentlig tilgængelig. Ønsker du at undgå lignende situation, bør du læse med her. 

En IP-adresse er med til at identificere din geografiske placering og hvad du tilgår på nettet. Det gælder for alle devices heraf computer, mobil eller tablet. Disse oplysninger du automatisk videregiver, kan for nogle være yderst værdifulde, og fortælle langt mere om dig som person end du måske går og tror. Læs mere her, og bliv klogere. 

Hvem kender til min IP-adresse? 

Ens IP-adresse er langt fra privat, og kan nemt tilgås af din internetudbyder som hurtigt vil kunne logge ind på din historik og derved se alle de hjemmesider du på det seneste har besøgt. Dette er oplysninger som i visse tilfælde gemmes ned, hvorfor det er vigtigt at være påpasselig med hvilke hjemmesider man besøger. 

Hvordan skjuler jeg min IP-adresse? 

Hvis du er nervøs for, at der kommer nogle oplysninger ud omkring dig som du helst gerne vil undgå, eller generelt surfer på hjemmesider du gerne vil holde privat, er det muligt at skjule sin IP-adresse. Dette gøres ved hjælp af et VPN-program. At skjule sin IP-adresse vil gøre, at reklamebureauer, hackere og din internetudbyder ikke længere vil kunne overvåge dig, og følge din trafik på nettet. Det anbefales derfor, at gøre brug af VPN for at sikre retten til privatliv. Yderligere kan du gøre brug af en Tor Browser som skjuler din internataktivitet, således at det ikke er muligt for andre at hente din historik ned. Denne mulighed gør dog browseren en del langsommere, men gør det næsten umuligt at følge din trafik.